За първа година списание „Форбс” прави своята традиционна класация и в България. Церемонията се проведе във Военния клуб. Изборът на най-богатите в САЩ има 20-годишна история.

В продължение на година екип на списанието е съставял списък с номинации - първоначално в него са попаднали 250 човека, след това са били редуцирани до 60 човека.

И от тях - с гласуване е избран топ 10. В списъка има политици и държавници, и личности от бизнеса и представители от неправителствения сектор.

Премиерът Бойко Борисов оглавява и тази класация. На второ място е банкерът Цветан Василев, на трето - бизнесменът Иво Каменов, на четвърто вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Президентът Росен Плевнелиев заема пето място в класацията, следват издателят Огнян Донев, бизнесменът Валентин Златев, вътрешният министър Цветан Цветанов и бизнесменът Красимир Гергов.

Единствената дама в класацията е Цветелина Бориславова. Тя заема десетото място.

Малко нетипично за нашите ширини, но в списъка няма нито един от чалга бизнеса. Дори Димитър Бербатов не е успял да се пребори за първите 10 места. Критериите, на който трябва да отговарят най-влиятелните са четири:

„Първият е съответната личност върху колко хора има власт, вторият критерий е с колко пари разполага, третият критерий е в каква сфера са тези пари, и четвъртият - тези пари и власт дали се използват, за да се променя България”, обясни главният редактор на „Форбс” Йордан Матеев.

Средната възраст на най-влиятелните у нас е 49 години. Най-младият сред тях е Георги Ангелов от Институт „Отворено общество” - така изненадващо в Топ 30 на най-влиятелните българи влиза човек извън политиката и големите пари.

Йордан Матеев обясни, че най-големият ресурс на Ангелов е знанието. И това, че успява да влияе на хора, които влияят на хората.

Така, след днешния ден Бойко Борисов и девятката след него, се нарежда до Барак Обама, Ху Дзинтао, Владимир Путин, Рупърт Мърдок, Папа Бенедикт 16-ти, Стив Джобс и Силвио Берлускони- в списъка на най-влиятелните по света.