Месечният цикъл при жената се характеризира със свой отделен етап, изискващ специално отношение и внимание от наша страна. Всяка една от фазите влияе на тялото ни по специфичен начин. Когато сме запознати, ние ще знаем и как да реагираме адекватно на всеки един от тях, за да се чувстваме оптимално комфортно както във физически, така и в душевен план.

Между 1 и 5-и ден: Фаза на кървене

Това е фазата, в която матката отделя кръв. Хормоналните нива (на естроген и прогестерон) са много ниски. Кръвното налягане също се увеличава в този момент, а функциите на мозъчната дейност се увеличават. Това означава, че през този период умът и паметта работят на най-бързи обороти и моментът е особено подходящ за учене.

За съжаление невромускулният контрол през този период е леко забавен, затова не са препоръчителни силовите упражнения. Добра идея са разходките на открито – те намаляват болезнените спазми, повишават ендорфините в тялото и помагат да се чувстваме по-спокойни и щастливи.

През този период тялото ни губи най-много желязо. Ето защо приемът на храни като черен дроб, месо, боб, ядки, сушени плодове, обогатени зърнени закуски и тъмнолистни зеленчуци, е особено препоръчителен. За да се компенсират ниските нива на естроген, е добре също така да наблегнете на храни, богати на въглехидрати, като пълнозърнест хлябове, леща и кафяв ориз.

Между 5-14-и ден: Фаза на пред- и овулационен период

След като фазата на кървене е приключила, нивата на естроген постепенно започват отоново да се увелиават. Яйчниците са в пред-овулационен етап. Самата овулация настъпва около ден 14-и ден, когато вероятността да забременеете е най-голяма. Естрогените естествено увеличават силата си и стимулират хормоните на растежа. По време на тази фаза се образуват повече мазнини около гърдите, задните части и бедрата, но това е естествен процес, който бързо отминава. През този период се отделя хормонът на щастието – серотонин.  Умствената ни дейност все така работи на бързи обороти.

По време на тази фаза обикновено се чувстваме по-малко гладни. Това е подходящ повод да увеличим прием на въглехидратите и протеините, тъй като в този момент способността на организма ни да ги използва като източник на енергия се увеличава най-много.

Най-подходящите упражнения през този период са коремните преси.

Между 14 и 22-и ден: Фаза на „изгаряне”

Метаболизмът през този период е най-засилен. Това се дължи преди всичко на промяната в нивата на хормоните. Температурата на тялото се повишава леко. През този период мозъчната активност е засилена, нивата на антиоксидантите се увеличават, а имунната ни система е най-мощна. Нивата на прогестерон и естроген са високи, което може да ни накара да се чувстваме по-емоционални, както и по-съпричастни към състоянието на другите.


Може да се чувствате по-гладни от нормалното, защото метаболизъм работи по-бързо. Не са ви необходими високи дози въглехидрати, но се старайте да приемате повече протеини и добри мазнини, които ще откриете в храни като рибата, авокадото и яйцата.  

Особено подходящи за този период трeнировки са тичането и аеробните упражнения.

От 23 до 28-и ден: Фаза на „борбата”, или предменструален период

Хормоналните нива падат рязко, включително и тези на серотонина (хормонът на щастието). Обикновено в този период нараства чувството на стрес и тревожност. Наблюдават се следните симптоми: задържане на вода, крампи, повяхване на кожата и чувство за умора. Между 75 и 85% от жените страдат от някои от гореизброените симптоми. Чувството на глад през този период се увеличава, така че е добре да бъдете внимателни по отношение на избора си на храна. По-малко въглехидрати и мазнини.

Подходящи упражнения са умерените физически натоварвания, които ще ви помогнат да се преборите с гореизброените предменструални симптоми. Особено препоръчително през този период е практикуването на йога.