#Детето Овен се развива по-бързо от останалите деца. То прохожда и проговаря по-рано от тях. Затова е от особено значение възпитанието с него да започне от ранна възраст, защото е нравът му е буен. Като деца, представителите на тази зодия трябва да се пазят от остри предмети, изгаряния и контузии. Като падат- обикновено си нараняват лицето и главата, предразположени са към шарка, скарлатина, но бързо се възстановяват. Понякога са твърде неразумни, но ядът им бързо преминава и веднага след злополука им се изписва широка усмивка на лицето. Ученикът ОВЕН отрано си създава работна етика, свързана с неговото постоянство и сериозност към учебните задължения. 

За да го мотивирате са необходими предизвикателства. Срамът и неуместните сравнения не са от полза. Когато овенът е изправен пред подобна ситуация, желанието му да надмине себе си и да осъществи възложената задача се увеличава.

Принципно децата от тази зодия учат леко и напредват бързо, ако материалът, с който се занимават им е интересен. Те са родени лидери, бързо стават тартори на своята приятелска банда, измислят нови игри и развлекателни занимания.

Овните или се налагат, или си счупват главата от инат, затова е добре да ги държите изкъсо още от малки (стига да успеете). Запомнете- Овенът никога не напада в гръб! На Овенчетата им поникват криле, когато ги хвалят, затова е една хитра тактика да им се изгради чувство за отговорност. Овенът е природно интелигентен и много любознателен. Ако му се гласува доверие, той ще притежава чудесната способност да мечтае и да постига целите си.

Подходящи професии: за момчетата-спортист, военен, полицай, пожарникар, нотариус за момичетата- мениджър, бижутер, посредник, комисионер, предприемач.

***

Истинско удоволствие е да сте родител на #Телец, като се абстрахираме от характерната за тях твърдоглавост. Момиченцето обича да кокетничи, да играе с кукли, представяйки си се за грижовна майка - прибира, разтребва, влиза в ролята на домакиня. Момчетата са забавни, жилави и яки. Бързо прохождат. Не обичат да са център на внимание. Предпочитат да се занимават в някое кътче и никой да не ги безпокои. Цветовете и звуците силно влияят на настроението им. Ярките, несъвместими оранжеви и червени цветове ги изнервят. Пастелните тонове имат особен ефект върху тях и допринасят за тяхното вътрешно спокойствие.

Ученикът Телец е примерен, умът му възприема бавно, но паметта му е добра. Момчетата обичат да играят с камиончета, не си пазят дрехите. Момичетата са по-кокетни и обичат да са винаги чисти. Обичат да помагат в кухнята. Ако отглеждате своето дете Телец в атмосфера, наситена с любов и нежност и не го потискате, някой ден то ще изпълни сърцето Ви с гордост.

Подходящи професии: финансисти, банкови служители, застрахователи, за жените- козметика, фризьорство, фотомодели, банкери.

***

#Детето Близнаци не обича да е затворено в кошарка, то обича да се движи, да изследва и е много любопитно и любознателно. Винаги трябва да е пред очите ви. Когато се налага да бъде затворено на едно място е препоръчително да му оставяте книга или играчка, така че вниманието му да бъде заето с интересна за него дейност. Близнаците са въздушен знак, а той има нужда от движение. Ограничавайки го в личното му пространство рискувате да го разстроите на много дълбоко емоционално ниво. Част от възпитателния процес е усвояването и развиването на търпение. Това лесно може да се постигне чрез спортове, изискващи концентрация – йога, бойни изкуства и др.

Ученикът Близнаци е добър в писането и ораторството. Музиката също влече децата Близнаци, които са музикални по характер. Имат силно развита способност да имитират другите, проявяват отрано склонност да иронизират, както и да остроумничат. Хитри и ловки, винаги минават между капките. Чуждите езици са втората им природа.

Близнакът умее да учи и да слуша музика едновременно. Винаги върши по две неща едновременно и никога не се задоволява с една и съща дейност. Добре е да го научите да усвоява материала в детайли. Отрано трябва да се приучи да разговаря с другите без да ги прекъсва.

Подходящи професии: музикант, журналист, хирург, зъболекар, часовникар, туроператор, посредник, брокер недвижими имоти, търговец, мениджър, компютърен инженер, работа в телекомуникации.

***

#Бебето Рак си мени настроенията толкова често, колкото се сменят неговите пелени. Чувствително, то има силни сетива, които провокира с различни вкусове, мириси и цветове, привличащи вниманието му.

Децата Рак са надарени с феноменална памет. От друга страна е добре да знаете, че се чувстват емоционално свързани със своите родители още от ранна възраст.
Ако не получат вниманието и одобрението на близките, тяхната студенина може да съкруши лунното дете.

Юноша, Ракът може да се превърне в бунтар,въпреки че умее да контролира емоциите си. За него вътрешният живот е реален, така че спокойно може да го оставяте да си играе сам. Имайте предвид, че децата Рак са плашливи. Може да изпитват всички възможни страхове - да спи на тъмно, да се бои от огън и кибрит, от бързи коли, силни шумове и др. Непознатите хора също го плашат, големите животни, ярки светлини, светкавици и гръмотевици.

Представителите на този знак имат артистични заложби. Ако в детството са емоционално осакатени, може да се превърнат в мнителни грубияни, неучтиви и отмъстителни. Като ученици са много добри по история- лесно помнят дати и факти. Работата не ги плаши и още от рано е осъзнават нейната роля в живота, за да си изкарва човек хляба.

Подходящи професии: артисти, художници, фотографи, видни личности в областта на музиката и живописта; за жените- медицински сестри, психолози.

***

#Детето Лъв е слънчево, щастливо, игриво и весело, стига всичко да е на неговото – то е дете Цар. Не трябва да бъде потискано, защото това може да остави дълбоки следи в съзнанието му, които да помрачат слънчевия му знак за години напред. То обича да командва останалите деца, особено по-свитите, но в никакъв случай не трябва да им правите забележка на висок тон, при това на публично място, защото Лъвът е много горделив и всички подобни обръщения могат да провокират враждебна реакция. 

По- добре е да поощрявате естествената склонност на това дете към водачество, като същевременно му обяснявате, че е редно да се съобразява с по-силните и/или по-слабите от него. Така вроденото му чувство за справедливост ще му помогне да се развива и изгражда добра ценностна система. Както става ясно, Лъвът иска да е център на внимание, дори пакостите, които правят са с цел да привличат погледите.

Момчето Лъв може да направи челна стойка в училище, а момичето да се държи като принцеса. Още от малки въртят на малкия си пръст мама, тате и цялата семейна "свита". Затова и тактиката с детето Лъв е възхищение и похвали, само така ще го амбицирате. Отрано му внушете, че трябва да уважава правата на другите, ако иска и те да уважават неговите.

Те са интелигентни, но и мързеливи. В интерес на истината често разчитат на слънчевото си излъчване и неотразимия чар, за да постигнат своето с помощта на друг. Добри ученици, Лъвовете се възползват от добрите си резултати за похвала. Не се колебайте да споделяте с тях гордостта си. Този тип отношение ще ги мотивира да надграждат себе си с всеки следващ успех.
Поотрасналият Лъв не обича да бъде командван и да живее в "общоприети рамки и норми".

Подходящи професии: професионален спортист, мениджър, ръководител на предприятие, всичко свързано с луксозни сгради и лукс, моден дизайн, собственик на галерия или ресторант.

#Децата Дева са лесни за възпитания, почти без конфликти и дрязги. Още от съвсем малки обичат реда и грижливо подреждат играчките след игра. Детето Дева може да е мълчаливо и срамежливо, когато е сред много хора, но със семейството си е общително. То проговаря рано, но не и пред непознати. Създава рядко проблеми и е приятна компания за майката, докато тя върши домакинската работа - имитира я, разбира я от първата дума, дори й помага.

В училище Девите са любими на учителите, защото са старателни и си учат уроците. Те са изключително интелигентни, с добри маниери, но при тях трябва много да се внимава със забележките, защото са много чувствителни и ги преживяват тежко.

Децата от тази зодия са даровити, сериозни, изпълнителни и грижовни. Често са добри помощници на учителя, дори и при проверка на писмените работи.

Когато са съвсем малки, на тях трябва много да им се чете.
В юношеството не трябва да им се дават прекалено много съвети за приятелите, нито да се навлиза в личното им пространство, относно връзките, защото се затварят в себе си и може дълго време да не искат да се оженят.

Подходящи професии: за мъжете- мениджър, търговец, журналист, статистик, учител, художник. За жените- медицинска сестра, лекар, болногледачка, учител, счетоводител, банков служител, офис- мениджър.

***

#Малките Везни са като истински ангелчета. Нежните им черти, усмивката им изпълват хората с положителна енергия и радост. По рождение са умни и търсят истината. Те са добри по душа и винаги се борят за справедливост. Страхуват се да не допуснат грешка или да не направят погрешна преценка.

Предпазливостта им изгражда характер, пригоден да избягва инциденти и неприятности в детството или по-късно в живота. Шумът и високият тон принуждават децата Везни да се изпадат в състояния, от които излизат чрез поклащания или друг вид телесни движения. Това е начинът им да намират своя вътрешен баланс.
Методът на игра с дете от тази зодия трябва да редува активен и пасивен период- т.е. играе дълго и неуморно, след което почива. Това е единственият начин да се съхранява емоционално и физически.

Децата на Венера умеят да умилостивят коравите сърца. Правилно отгледаното и възпитано дете Везна е истинско удоволствие и за своите преподаватели. То е умно, последователно, обича да разсъждава, не се страхува да споделя мнението си, когато не е съгласно и е любознателно. Не обича да слуша клюки и празни приказки. За него тайната е свещено нещо. Никога не карайте детето Везни да избира между две възможности. Това страшно го обърква.

Подходящи професии: уредник на музей или изложба, моден дизайн, касиер, нотариус, съдия, историци, археолози, шоубизнес, медиатор.

***

#Като малки Скорпионите обичат да се борят с другите деца и са решени да ги надиграват. Примирението не е присъщо за тях. Дори и привидно да показват, че се предават, истината е, че те чакат удобен момент, за да подновят борбата и да победят. Трябва да подлагате своите представители на тази зодия на сериозна дисциплина. От особено значение е те осъзнаят, че в живота не всичко е борба и не всяка битка е последвана от победа. Успоредно с това – не се страхувайте да показвате своята обич към тях.

Свръх емоционални, Скорпионите се нуждаят от постоянно припомняне колко важни са те за техните близки и приятели. В противен случай, те могат да изопачат вашето "мълчание" и ще проявят най-лошите си черти от характера – злоба, отмъстителност и злопаметност. Да, още от малки.

Децата Скорпион изглеждат прями и открити, но всъщност са дълбоко потайни. Те всички имат и пазят свое лично пространство, изпълнено с тайни. Затова е важно родителите да им отделят част от дома, където Скорпионите мога да градят своя свят.

Като ученици Скорпионите може се разделят на две групи – добрите и лошите ученици.

Всичко зависи от индивидуалния характер на детето. Те имат вроден усет към теоретичните науки. За тях реалността е или черна или бяла.

Подходящи професии: За мъжете - полицай, следовател, детектив, шпионин, конструктор За жените - медицина, козметика, литература, химия, лаборанти, еколози, откриватели, брокери в недвижими имоти.

***

#Стрелец - малките представители на тази огнена зодия са изключително дружелюбни и много общителни. Те са щастливи и игриви. Винаги много шумни, но за сметка на това се наслаждават още от деца на живота. Обичат да общуват с всички. Повод да внимават с кой разговарят, защото децата Стрелец не се страхуват от непознати. За тях всичко и всички са интересни. Те вярват безкомпромисно в добротата на хората.

Затова за тях са много болезнени разделите (дори кратките), споровете и всякакъв вид сблъсък. Още от малки държат на честността, но пък с удоволствие украсяват историите, които разказват и си измислят. Ако им кажете, че лъжат- те дълго време ще се оправдават и ще се опитват да доказват, че са прави.

Не ги карайте да се извиняват- няма да го направят. Не им правете забележки пред други хора, защото това страшно ги обижда. За малкия Стрелец мотивът идва, когато го предизвикате. За него е истинско предизвикателство да ви докаже, че е способен. Любопитството му няма граници. В училище често се бунтуват, трудно стоят на едно място, но за сметка на това са ученолюбиви и много креативни. Със Стрелеца най- добрата тактика е да се говори за чест и толерантност. Трябва да се възпитават в пестеливост, защото са с много широки пръсти.
Юпитеровото дете никога няма да прибегне до измама, никога не напада в гръб и е воин на честта. Обича да раздава правосъдие и да се бори за чужди каузи, щом усеща, че има резон.

Добре е да научите детето Скорпион да спортува, защото има неизчерпаема енергия. Обича да води в битките и е честолюбив. Харесва и хармонията в природата- музика, танци, рисуване.

Подходящи професии: певци, артисти, съдии, адвокати, нотариуси, мениджъри, финансисти, собственици на казино, крупиета, посредници и предприемачи, литератори, борци за световен мир и всичко,свързано с много пътуване.

***

#Като бебе малкият Козирог обича да пълзи навсякъде, още преди да е проходил. За разлика от останалите знаци, той обича да му се говори с езика на големите. Отговорен и прилежен, той пази вещите си, грижейки се те да бъдат винаги добре подредени и чисти. Отрано свикват с хигиената и бързо се приучват да сядат на гърне. Обичат компанията на възрастните. Затова рядко ще ги видите да тичат из градината или да се катерят по дърветата.

Като ученици са любознателни и получават добри оценки. Не е необходимо да им напомняте първо да си учат уроците, а после да играят, защото в това отношение са много дисциплинирани.

Момиченцата обичат да обличат дрехите на майка си и да си играят на майка и дете. Момченцата обичат да си представят, че са доктори, началници, учители или татковци. Притежават артистични наклонности, лесно се превъплъщават. Харесват музиката и танците, с удоволствие рисуват вместо да участват в безцелни игри.
Имайте предвид, че е важно да ги насърчавате да излизат и играят повече на открито, защото Сатурн- управителят на тази зодия ги кара да стоят скрити.

Тези деца притежават изключителен инстинкт за самосъхранение. Само внимавайте да не ги предизвикате да се заинатят- в това нямат равни на себе си.

Подходящи професии: проектанти, машинни инженери, организатори на различни видове мероприятия, следователи, психолози, брокери, артисти, танцьори, счетоводители, финансисти, архивари, статистици, математици, историци, учители.

***

#Децата от зодия Водолей са много аналитични още от малки. Притежават много силна Уранова енергия. Момченцата обичат всякакви сложни играчки и конструктори, часовници, самолети, въртолети и винаги ги разглобяват на части, защото притежават изобретателски дух. А момиченцата се впечатляват от въртящи се и механични играчки- например- музикална кутийка с въртяща се балерина, също много обичат балет, танци и музика.

С тези деца рядко се скучае, защото те искат да знаят всичко и от рано като че ли стават възрастни. Не се учудвайте, ако в училище ви кажат, че синът ви има заложби на гений, а дъщеря ви ще бъде прима-балерина в училищния спектакъл. Както става ясно представителите на зодия Водолей са добри ученици. Физика, химия, математика... всички точни науки са им сила. Вълнуват се от астрономия, астрология, космически изследвания. Имат много комбинативна мисъл и винаги виждат решението там, където другите не го намират.

От тях стават добри спортисти, стига да ги мотивирате. Като малки често страдат от изкълчени или счупени крайници и това може да се окаже причина да не продължат със спорт. Юношите Водолей имат много приятели. Притежават дипломатически качества и умеят да разговарят с хора от всички слоеве на обществото. Привърженици са на хуманността и човещината.

Подходящи професии: за мъжете- океанограф, ихтиолог, археолог, пилот, конструктор, машинен инженер, механик, часовникар, златар, откривател, микробиолог,философ, лекар. За жените- балерина, мениджър в телекомуникациите, компютърен специалист, програмист, компютърен аниматор, стюардеса, химик, лаборант, учен.

***

#Бебетата Риби са изключително ведри. Усмихват се при първа възможност. Когато храните дете от тази зодия, старайте се да го забавлявате със смешни физиономии или кратки театрални интерпретации, забавни разкази и др. Децата Риби изпитват голям интерес и ненаситно удоволствие от представелението, което наричаме живот.
Имайте предвид, че децата Риби са своенравни. Хранят се когато са гладни, а не когато им се каже. Обичат да правят неща, които са им на сърце и винаги подава ръка, стига тя да е потърсена с добро.

Детето Риби има нужда от похвали, не трябва да го отблъсквате. Напротив, поощрявате го. Често ги смятат за несериозни, защото вечно закъсняват, отнесени в своите мисли и фантазии, но за сметка на това са ученолюбиви и имат добри резултати в училище.

Към тях трябва да се подхожда много внимателно, защото са чувствителни и лесно се обиждат. В подобни случай, те се затварят в себе си и отблъскват всеки, който иска да се доближи до тях.

Тяхната честност и вродено чувство за справедливост ще им бъдат и полезни, и вредни, защото вярвайки на всички и всичко, те може да проявят наивност и след това дълго време да страдат. Много обичат животните и страдат за тях.

Подходящи професии: За мъжете- философи, психолози, фризьори, артисти, музиканти, певци, танцьори, писатели, поети, служители във фондации, политици, съдии, прокурори, художници За жените- певици, артистки, филмови звезди, психолози, астролози, фризьорство, козметика, моделиери, писателки и поетеси, художнички, социални служители, болногледачки, ветеринарни лекари.