Според медиците един цикъл трябва да е от 21 до 35 дни и да протича за два до седем дни. При някои жени той минава по-леко, а при други с повече дискомфорт и болка. Ето шест фактора, от които зависи дали тези дни ще минат по-бързо или по-трудно.

1. Режимът на хранене
Лошият режим на хранене и консумирането на нездравословни храни влошава протичането на цикъла. Изследвания показват, че храни, богати на омега-3 и калций, намаляват болката по време на менструация.

2. Възрастта
В първите години след появата на менструацията все още няма овулация и е нормално цикълът да е по-дълъг. След това цикълът става по-редовен и протича по-бързо. Така е до 40-те или 50-те години на жената. В периода преди менопаузата болката и кървенето може да се увеличат.

3. Спортуването
При жените, които не спортуват, е нормално цикълът да протича по-тежко. И докато човек не може да промени възрастта си, то лесно може да подобри състоянието си, като започне да се движи и спортува. Не бива обаче да се прекалява с натоварванията, защото тежките физически упражнения могат да доведат до съкращаване или дори липса на цикъл.

4. Теглото
Като цяло по-пълните жени имат по-нередовен цикъл, който протича по-тежко. Според медиците това е свързано с нивата на инсулин и естроген. Някои смятат, че природата е въвела този механизъм, за да предпази жената от забременяване по време на стрес.

5. Противозачатъчните средства
Противозачатъчните хапчета правят цикъла по-редовен, а протичането му по-леко. Спиралата също оказва влияние. В началото тя може да доведе до по-тежки спазми, но изследвания сочат, че след това протичането на цикъла е по-леко.

6. Здравословни проблеми
Здравословни проблеми с матката могат да усложнят нещата. Например миома или полипи могат да бъдат причина за по-болезнен цикъл.

Като цяло: ако цикълът ви е по-кратък от три седмици или по-дълъг от пет, ако имате кръвотечение между циклите, ако трябва да сменяте няколко тампона на час, то обезателно си запишете час при гинеколога.