Париж е един от най-посещаваните от туристи градове в света. В него всеки открива частица от себе си. Освен неизброимите културни забележителности, музеи, галерии и паметници, до които може да отскочите, не забравяйте да опитате вкусните току-що изпечени хлебчета, кроасани, франзели и кравайчета, които ще напълнят душата и стомаха ви с емоции. Ето ги и съветите как да пазарувате от една такава пекарна във френската столица:

1.На влизане поздравете продавача с “Bonjour, madame,” или „Bonjour, monsieur” в зависимост от това дали той е мъж или жена. Направете зрителен контакт.

2.Не се впускайте в излишни въпроси на лош френски. Ако имате възможност, слушайте останалите хора какво говорят и поръчват. Откраднете си няколко фрази.



3.Носете си дребни монети. Освен ако не искате да оставите 20 или повече евро в пекарната.


4.Ако сте сами, значи половин франзела е достатъчна. На френски поръчката ви звучи така: demi baguette.

5.Как да си поръчате нарязан на парчета или цял продукт: tranché или pas tranche (нарязан на парценца или цял).

6.В зависимост от предпочитанията ви, поръчайте си франзела, която е bien cuite – добре изпечена, или pas trop cuite – леко мека отвътре.

Кой е идеалният град за живеене според зодията>>


7.Пълнозърнестите хлебчета, tourtes (месни пайове) и miches (кръгли бели хлебчета) най-често се продават на грамаж, така че може да посочите колко от тях искате в грамове или да поискате половинка - une demi или четвъртина - un quart.

8.Когато продавачите не позволяват на клиентите да разглеждат отблизо хлебчетата и другите продукти, чувствайте се свободни да задавате въпроси за качеството и цената.

9.През уикендите във френските пекарни се предлагат специални хлебчета kugelhopf и големи захаросани кравайчета - brioches.

 


10.За да са сигурни, че ще си купят най-прясно изпечените продукти, много французи посещават пекарните повече от веднъж на ден. Просто гледат колко време остава до изпичането на следващата партида и се връщат по това време.

11.Ако обичате био продуктите, попитайте за pains bio (органични хлябове).

12.Тези от вас, които не харесват или имат непоносимост към глутен, трябва да попитат за pain sans gluten.

13.На излизане благодарете и пожелайте: “Merci, au revoir. Bonne journée!”

Коледният базар на Шан-з-Елизе в Париж>>