Макар тестове с генно модифицирани храни (ГМО) да не са правени никога върху хора и да няма преки доказателства, че те са лоши за здравето ни, сме свикнали да възприемаме наличието им в храната ни за нещо лошо, нещо, което ни влияе негативно. Съвсем не сме далеч от истината, защото учените посочват няколко основни риска при консумация на храна, в която има ГМО. Това са поява на хронична умора, понижаване на имунитета, нарушения във функционирането на организма, алергични реакции. Затова трябва да бъдем особено внимателни, когато избираме какво слагаме на трапезата си всеки ден.

Два пъти в седмицата консумирайте риба, гласи известна максима за здравословното хранене. И ако можем да избегнем рибата тази седмица, то една храна присъства ежедневно на трапезата на българина. Това, разбира се, е хлябът. Как да познаем дали в него има ГМО – вероятно това е въпрос, който си задава всеки от нас, стремящ се да сложи на масата на своето семейство нещо вкусно и задължително полезно. Търсенето на отговора ни доведе до 10 признака, по които да познаете дали в насъщния, който купуваме всеки ден, има ГМО.

Четете етикетите

Системата за етикетиране на храните в Европейския съюз задължава компаниите да посочват дали храната, или продуктът, произвеждани от тях, съдържат ГМО. Изискването е в сила, когато съдържанието на ГМО е над 0,9% в дадения продукт. Фирмите производители могат да отбелязват на опаковката, че техните продукти не съдържат ГМО. Ето от това можете да се възползвате, когато купувате хляб за вас и вашите близки – избирайте марки и магазини, които изрично упоменават, че в тях или в продуктите не се съдържат ГМО.

Доверявайте се на сертифицирани професионалисти

Качественият хляб се прави от хора, които разбират от работата си. Още повече, ако те са преминали специално обучение и са получили удостоверение от Министерство на образованието за показани професионален напредък и знания пред комисия от експерти от Съюза по хранителна промишленост. Говорим за професионалистите от BILLA, разбира се.  

Винаги избирайте пресния пред пакетирания хляб

Неповторимо е усещането да видиш как се прави хляб, как ухае приятно и можеш да го купиш буквално след приготвянето и излизането му от фурната. Хлябът в BILLA е гарантирано топъл, защото се приготвя на всеки 30 минути. Сега сравнете един такъв хляб с пакетиран, който не притежава онази хрупкавост и ухание, усещане за дом и топлина. Прясно приготвеният хляб винаги е гаранция за качество и вложени съставки.

Не е задължително качественият хляб да е перфектно оформен

Когато купуваме плодове и зеленчуци, се стремим да отбираме по-едрите и лъскави. Но това не е гаранция за качество. Храните с ГМО са винаги по-големи, по-красиви на вид, кръгли и добре оформени, блестящи, защото целта на генно модифицираните храни е да са по-дълготрайни и да изглеждат по-примамливо за потребителя. Така е и с хляба – не се стремете да купите този, който е перфектно оформен или няма дупки.

Избягвайте да купувате хляб със съставки, идващи от страни, в които ГМО са разрешени

САЩ, Аржентина, Бразилия, Китай и Индия произвеждат 86 процента от ГМО продуктите по света. Франция, Унгария и Полша пък категорично забраняват и дори преследват ГМО производството.

Огледайте опаковката отново и проверете за PLU-код

Огледайте добре опаковката и намерете т.нар. PLU-код. Ако той е 4-цифрен и започва с цифрите 3 или 4, означава, че продуктът не е ГМО, но е от място или производител, използващ химикали и пестициди. Ако броят на цифрите е пет и започват с 9, това означава, че храната е органична, без използване на химикали, пестициди или генно модифициране. Продуктите с пет цифри и започващи с 8, са ГМО култури. Те са отгледани с използването на генни модификации.

Купувайте хляб от лимец

На практика лимецът е неподатлив на обработка с химикали. Това е най-старата пшеница в света, която, за щастие на всички, които търсят продукти без наличие на ГМО, не се влияе и не може да бъде модифицирана по никакъв начин. Когато пазарувате хляб, оглеждайте се за такъв от лимец – това е важен признак, че насъщният не съдържа от вредните организми.

Вслушвайте се в тялото си

Поява на хронична умора, понижаване на имунитета, нарушения във функционирането на организма, алергични реакции – това са едни от симптомите, които учените посочват като основни рискове при консумация на храна, в която има ГМО. Ако дългосрочно консумирате един и същ хляб и се чувствате добре – вероятността той да е с вредни съставки е малка.

Търсете специалните надписи и четете

Търсете надпис, обикновено в зелен цвят, GMO Free. В списание "Кулинариум" (бр.9), което може да закупите само за 99 ст. с BILLA карта, може да прочетете повече защо в магазина хлябът е толкова вкусен, кой създава рецептите, какви сертификати имат пекарите и др.   

Използвайте специално мобилно приложение

Съществува мобилно приложение, което чрез сканиране баркода на продукта може да информира потребителите дали дадена храна съдържа ГМО или не. Това приложение е част от американския проект Non-GMO Project.